Studijsko putovanje: Italija, 4. do 6. veljače 2014 | Cesena – Monte Leone – Vignola

Članovi Udruge “ZG TREŠNJA” na stručnom putovanju u Italiji. Cilj stručnog putovanja bio je upoznati razne uzgojne oblike u nasadima trešanja, različite podloge na koje se cijepe sorte trešanja, različite razmake sadnje i načine zimske rezidbe, te općenito podići tehnološka znanja u proizvodnji trešanja.

4. veljače 2014. Nakon prijema domaćina dr. Giusepe Batistinia, poznatog voćara i rasadničara, obišli smo plantažu trešanja, marelica i drugog voća u predgrađu Grada Cesene. Domaćin, vlasnik plantaže i Prof. dr.sc. Ivo Miljković održali su pokaznu zimsku rezidbu trešanja. Nasad trešanja je u vegetaciji zaštićen protukišnim folijama koje su preko zime složene na vrhovima – zabatima stupova.

 5. veljače 2014. Posjet plantaži na brdu Monte Leone sjeverozapadno od Grada Cesene

 6. veljače 2014. Posjeta plantaži trešanja u centru Grada Vignole. Plantaža se nalazi stotinjak metara od centra Vignole. S jedne strane plantaže je staro gradsko groblje, a ostatak oboda plantaže su stambena naselja. Vlasnik nema nikakvih problema sa susjedima i nitko ga ne ometa u radnim aktivnostima. Sve trešnje uzgajaju se na srednje bujnoj podlozi “Colt”. Razmak sadnje 3,5m x 6-7m.

Plantažu smo posjetili i u lipnju 2010. godine

A tu je i video zapis: Cesena 4. i 5. veljače.

YouTube Preview Image