Vrlo rana sorta trešnje Bonandi precoce

 

Fotografije su snimljene 15. svibnja 2018. i 09. svibnja 2019. godine u Italiji, četiri dana prije početka berbe. Dozrijevanje i berba trešanja je u Italiji 2018. godine kasnila oko dva tjedna zbog provale ledenog sibirskog zraka u ožujku iste godine kada su se temperature spuštale i do minus dvadeset stupnjeva. Na fotografijama vidite plodove trešanja koji su tada bili promjera oko tri centimetra. U posljednja dva-tri dana pred punu zrelost i berbu plodovi trešanja nakrupne do trideset i četrdeset posto. To znači da su prikazani plodovi do berbe nakrupnili za još centimetar i više. Pošto je manji dio cvjetnih pupova trešanja stradao od sibirske anticiklone u ožujku preostali plodovi su bili iznimno krupni. Marelice su smrzle i berbe nije bilo.

Vrlo rana sorta trešnje Bonandi precoce je porijeklom iz Italije. Nije registrirana kao sorta. Otkrio ju je kolega proizvođač trešanja na brijegu pokraj svoje kuće. Stablo je bilo vrlo staro i pred izumiranjem. Kolega je rezidbom obnovio voćku, uzeo je plemke i razmnožio novo otkrivenu sortu. Ne želi je registrirati jer ne želi stvarati konkurenciju u Italiji. Danas u svojem nasadu trešanja ukupne površine 34 hektara ima 9 hektara posađenih s sortom Bonandi precoce. U proizvodnji je ima već 10 godina.

Bonandi precoce dozrijeva četri dana prije sorte Rita. U području Mediterana dozrijeva od 01. do 04 . svibnja a u kontinentu od 10. do 14. svibnja. Dozrijeva rastegnuto pa se bere 6 do 8 dana. Plodovi na voćki su razbacani, ne rodi u gronjama pa nije podložna napadu Monilie odnosno truleži ploda. NE PUCA NA KIŠI kao Rita!!! Vrlo je krupna, promjer ploda je u prosjeku preko 3 centimetara. Plodovi su prekrasnog izgleda sjajno crvene boje. Okus je pun, sladak i osvježavajuć. Urod je redovan i obilan. Zbog redovno dobrog uroda pretpostavlja se da je samooplodna. TURBO SORTA!!!

U prodaji sortu imamo od 2018. godine. Na jesen 2019. godine imati ćemo značajniju količinu sadnica sorte trešanja Bonandi precoce u prodaji.

Za jesensku prodaju rezervacije primamo odmah!