AKCIJA PROLJETNE PRODAJE SADNICA TREŠANJA, MARELICA I STOLNIH ŠLJIVA U TIJEKU

AKCIJA PROLJETNE PRODAJE SADNICA ZA 2019. GODINU SADNICA TREŠANJA, MARELICA I ŠLJIVA

U tijeku je proljetna akcija prodaje sadnica trešanja, marelica i stolnih šljiva na specijaliziranom rasadniku za koštičavo voće OPG-a Zlatan Kljaković Gašpić na adresi Majkovečka 51, Majkovec, pošta 10382 Donja Zelina. Rasadnik se nalazi kilometar dalje južno od Svete Helene na asfaltiranoj prometnici koja povezuje Svetu Helenu, Majkovec, Štakorovec, Stančić i Gračec. Rasadnik je udaljen od Gradova Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Dugo Selo i Zagreba-Sesveta 15 minuta vožnje.

TREŠNJE

Sadnice trešanja cijepljene su na četiri različite selekcionirane i klonirane podloge različitih bujnosti i osobina. Podloge su proizvedene u laboratoriju metodom mikropropagacije iz kulture meristema što znači da su bezvirusne, bez bakterija i potpuno su zdrave. Podloga na kojoj su cijepljene sorte trešanja uvjetuje bujnost nadzemnog dijela voćke ali i bujnost podzemnog dijela voćke, odnosno korijenja.Sorte trešanja dozrijevaju u slijedu jedna za drugom počevši od 10. svibnja do 05 .srpnja. Jedanaest sorti trešanja koje su u ponudi su samooplodne što znači da su redovno i dobro rodne.Četiri strano oplodne sorte trešanja prodajemo u kombinaciji s oprašivaćima čime se garantira redovan i obilan urod. Sve sorte su krupnog ploda, “tvrde pod zubom” i ukusne, provjerene su i dokazale su se u dugogodišnjoj proizvodnji.

1. Gisela 5 je slabo bujna podloga (ima tzv. patuljasti rast) na kojoj cijepljene sorte trešanja izrastu do najviše 2,8 do 3 metra visine.Zahtijeva kvalitetno tlo (tzv. vrtno tlo) bogato humusom i hranjivima, po potrebi i navodnjavanje i tada daje vrlo krupne plodove.Zahtjevna je za uspješno održavanje.Dobro podnosi tla neutralne i kisele reakcije.Razmak sadnje je od 1,2 do 1,8 metra unutar reda X 3,6 do 4 metra između redova.

2. Gisela 6 je slabija srednje bujna podloga na kojoj cijepljene sorte trešanja  izrastu do najviše 3,5 metra visine.Ima snažno korijenje koje se širi u veću dubinu i širinu od podloge Gisela 5.Manje je zahtjevna prema kvaliteti tla i manje je osjetljiva na sušna razdoblja.Naravno, poželjno je navodnjavanje ali nije nužno. Dobro podnosi tla neutralne i kisele reakcije. Daje vrlo krupne plodove.Razmak sadnje je od 2,5 do 3 metra unutar reda X 4,5 do 5 metara između redova.

3. MaXMa 14 je srednje bujna podloga na kojoj cijepljene sorte trešanja izrastu do najviše 4 metra visine.Odlično podnosi sve tipove tla (tla kisele i alkalne reakcije) pa i tla teže strukture.Smatra ju se univerzalnom podlogom jer se dobro ponaša na svim tipovima tla, dobre pa  i teške strukture.  
Zbog vrlo snažnog i dubokog korijenje dobro podnosi sušna razdoblja Daje vrlo krupne plodove.Razmak sadnje je 3 do 3,5 metra unutar reda X 5 do 6 metara između redova.

4. Colt je nešto jače bujna srednje bujna podloga na kojoj cijepljene sorte trešanja izrastu do najviše 5 metara visine.Vrlo je zahvalna i laka u uzgoju i održavanju.Ne treba je rezati jer prirodno formira pravilnu krošnju, odnosno sama formira pravilnu vretenastu krošnju.Zbog snažnog korijena daje vrlo krupne plodove a sušu izvrsno podnosi.Razmak sadnje je 4,5 do 5 metara unutar reda X 6 do 7 metara između redova.


MARELICE I ŠLJIVE

Sadnice marelica cijepljene su na dvije podloge:

1. Myrobalana C 29

2. WAVIT 

Na tim podlogama nema pojave apopleksije marelice. Narodski rečeno, apopleksija marelice je  tzv. srčani udar marelice kada se voćka odmah ili nekoliko godina nakon sadnje, naoko iz čistog mira, osuši usred vegetacije.To je redovna pojava kada su marelice cijepljene na običnoj podlozi sijancu Myrobalane.Građani se žale da godinama uporno sade jeftine sadnice marelica cijepljene na običnoj podlozi Myrobalane koja se proizvodi iz sjemena divlje šljive trnjine, odnosno Đanarike.Kao iskusni i odgovorni agronomi voćari smatramo da bi takvu proizvodnju sadnica marelica na sijancima obične Myrobalane trebalo zakonom zabraniti jer se radi o običnoj neprofesionalnoj i nekorektnoj prevari kupca.

1. Myrobalana C 29 je klonirana slabija srednje bujna podloga dobivena selekcijom i proizvodi se u laboratoriju metodom mikropropagacije iz kulture meristema, bezvirusne su, bez bakterija i potpuno su zdrave.Visina odraslih voćaka ne prelaze visinu od 4 metara.Sadnice su dvogodišnje, obrađivane škarama u rasadniku-obavljene su kroz ljeto pomotehničke radnje, dakle uređene krošnje i nakon sadnje samo im treba prikratiti vrh.Prve plodove može se očekivati u godini sadnje, dakle u rod ulaze odmah.Sorte marelica su od ranih do kasnih i u proizvodnji su dokazale visoku kvalitetu.Razmak sadnje je 3,5 do 4 metra unutar reda X 5 do 6 metara između redova.

2. WAVIT je klonirana slabijo bujna podloga dobivena selekcijom i proizvodi se u laboratoriju metodom mikropropagacije iz kulture meristema, bezvirusne su, bez bakterija i potpuno su zdrave.Na Wavitu imamo cijepljene marelice i stolne šljive. Visina odraslih voćaka ne prelazi visinu od 2,8 do 3 metra.Iako su “patuljastog rasta” imaju vrlo snažan i robustan korijen te odlično podnose sušu ali i lošija teža tla. Sorte marelica i stolnih šljiva, od ranih do kasnih sorti po vremenu zriobe, daju obilan urod i vrlo krupne i ukusne plodove.Plodovi šljiva su okrugli i postižu krupnoću osrednjih breskvi ili nektarina.Plodovi se mogu osim za jelo koristiti iza proizvodnju pekmeza i rakija.


Pošto nemamo klasičnu maloprodaju sadnica na rasadniku jer sadnice velikom većinom prodajemo veleprodajno investitorima koji sade plantaže trešanja, marelica i šljiva nismo tijekom dana stalno na rasadniku.U rasadniku smo po dogovoru sa kupcima ili ako imamo radove u rasadniku.Iznad rasadnika koji je na glavnoj cesti, na brijegu imamo veliku plantažu trešanja u punom rodu površine 3,4 hektara s posađenih 7600 stabala trešanja. Zato smo zbog proljetnih radova tijekom dana većinom na plantaži. Zato molimo kupce, na malo koji kupuju sadnice za vlastite obiteljske vrtove i voćnjake, da nam se najave po mogućnosti dan prije ili ujutro od 7 sati nadalje pa ćemo po dogovoru dočekati kupce u rasadniku u dogovoreno vrijeme.Radimo od 7 do 17 sati sve dane osim nedjelje.Ako je baš “gužva” po pozivu kupca možemo za nekoliko minuta doći na rasadnik i uslužiti kupca. Poštovani kupac dobiti će stručne upute o načinu sadnje, rezidbe i održavanja kupljenih voćaka.

Dobro nam došli!!!

KONTAKT PODACI:091 251 64 71  Zlatan, dipl. ing.opg.tresnja@gmail.comwww.zgtresnja.comwww.tresnja.net