Ponuda sadnica trešanja, kajsija-marelica i šljiva za sezonu sadnje 2017./2018. godine

U narednoj sezoni sadnje trešanja u komercijalne nasade ili okućnice u ponudi imamo kvalitetne sadnice trešanja cijepljene na sljedećih pet podloga:

 • slabo bujna podloga Gisela 5;
 • srednje bujna podloga Gisela 6, 10% je bujnija od podloge Gisela 5;
 • srednje bujna podloga MaXMa 14, 15-20 % je bujnija od podloge Gisela 5;
 • srednje bujna podloga Colt, 20-25% je bujniji od podloge Gisela 5;
 • bujna podloga MaXMa 60, 20% je  slabije bujna od Prunus aviuma – Divlje trešnje.

Podloga na kojoj su cijepljene sorte trešanja mora odgovarati osobinama tla na kojem se sade. Ako se posade sadnice trešanja cijepljene na podlozi koja ne odgovara osobinama tla nasad prvih godina naoko dobro napreduje a zatim počinje sušenje i odumiranje voćaka dok nasad potpuno ne propadne. Vrlo je važno obaviti kvalitetnu kemijsku analizu tla prije odabira podloge na kojoj trebaju biti cijepljene sorte trešanja.

Podloge Gisela 5, Gisela 6 i Colt odlično se ponašaju na tlima kisele, slabo kisele i neutralne reakcije gdje je faktor kiselosti tla, pH faktor tla, od 5 do 7. Tlo koje ima pH faktor 7 je neutralno ili tzv. idealno tlo.

Podloge trešanja MaXMa 14 i MaXMa 60 su križanci Prunus aviuma i Prunus mahaleba (Divlja trešnja X Rašeljka) te su tzv. univerzalne podloge jer dobro podnose kisela i lužnata-karbonatna tla pH faktora od 4,8 do 8,4.

Kisela tla je lako i jeftino popraviti odnosno podići pH faktor tla kalcizacijom kod meliorativne gnojidbe tla.

Sorte trešanja u ponudi

 • Bigarreau Burlat (francuski naziv sorte Early Burlat),
 • Sweet Aryana (S-samooplodna),
 • Isabela (S),
 • Grace Star (S),
 • Sunburst (S),
 • Carmen,
 • Summit (dobar i siguran oprašivać sorte Kordia),
 • Sylvia (dobar i siguran oprašivać sorte Regina),
 • Lapins (S),
 • Kordia i
 • Regina.

Raspon zrenja plodova ponuđenih sorti trešanja je od 20. svibnja do početka srpnja.

Sorta trešanja mora zadovoljavati 4 osnovna kriterija-osobine:

 1. Mora biti krupna;
 2. Mora biti redovno rodna;
 3. Mora biti ukusna;
 4. Mora biti otporna na pucanje plodova nakon kiše-otporna na cracking.

Sve gore ponuđene sorte zadovoljavaju navedene kriterije i odabrane su nakon 14 godina osobnog iskustva u proizvodnji trešanja.
Provjerene su u višegodišnjem uzgoju trešanja u proizvodnim nasadima gdje je posađeno više od 40 sorti trešanja, ukupno je posađeno oko 7600 stabala trešanja.

Sorte kajsija-marelica u ponudi

Sorte su cijepljene na podlozi Myrobalana C 29 kod koje nema pojave apopleksije (tzv. srčani udar marelice kada se posuši usred vegetacije bez vidljivog razloga).

 • Krupna rana (zrenje plodova lipanj),
 • Kalnička domaća (zrenje plodova kraj lipnja, početak srpnja),
 • Vilček (zrenje plodova početak srpnja, starinska zagrebačka sorta, sitna ploda, snažne arome, okusa i mirisa),
 • Feralia (zrenje plodova polovica srpnja,dobija boju ploda znatno prije pune zriobe, vrlo zahvalna najnovija sorta za komercijalne nasade ) i
 • Kereški orijaš (kasna sorta).

Sorta šljive u ponudi

 • Sorta Ruth Gestetter, stara je njemačka stolna sorta koja je odlična i za pekmeze i rakiju.Vrijeme zrenja okruglih plodova je kraj lipnja.

Nekada su vrtovi u našim gradovima bili puni stabala šljiva sorte Ruth Gestetter. Danas je gotovo nestala iz naših vrtova. Nažalost veliki dio stabala je odumro zbog starosti a mlađi naraštaji nisu je u svojim okućnicama zanavljali.

Sve sadnice u Ponudi su u kategoriji visoko kvalitetnih sadnica, tzv. “TEŠKE SADNICE”.

Sadnice trešanja, kajsija i šljive imaju snažno, mnogobrojno, razgranato i dugačko korijenje, formirano deblo i formiranu primarnu krošnju, odnosno postrane jednogodišnje prijevremene grane u zoni primarne krošnje. Nakon sadnje krati se samo vrh sadnice koji visinom mora dominirati iznad postranih, bočnih grana, odnosno izboja. Postrani, odnosno bočni izboji se ne diraju.

U godini sadnje postrani izboji formiraju kod trešanja svibanjske kitice a kod kajsija i šljiva cvjetne pupove te u drugoj godini od sadnje cvatu i daju prve plodove.

Teške sadnice ulaze godinu dana ranije u puni rod u odnosu na obične jednogodišnje sadnice koje izgledaju kao šiba i imaju slabo razvijen korijen.

Kupnja i sadnja “TEŠKE SADNICE” je značajno ekonomski i proizvodno isplativa. Za usporedbu to je kao kupiti i voziti automobil Mercedes ili Stojadina.

Informacije i narudžbe na broj za inozemstvo: 0038591-251-64 71, za Hrvatsku: 091-251-64 71 i E-mail adresu: opg.tresnja@gmail.com

Rezervacije i narudžbe za sadnju u proizvodne – profesionalne nasade primamo od kraja srpnja 2017. godine na dalje.

Za rezervirane sadnice trešanja, kajsija-marelica i šljiva plaća se predujam od 50% cijene sadnica. Ostatak iznosa plaća se pred isporuku krajem listopada ili u studenom kada vadimo sadnice.

Ranija narudžba i rezervacija garantira bolji izbor željenih sorti.

Mali kupci za sadnju u okućnice neka nas kontaktiraju početkom mjeseca studenog 2017. godine.

Radimo stručno savjetovanje kod meliorativne pripreme tla za sadnju nasada trešanja, postavljanja nasada trešanja, opremanja nasada sustavima za navodnjavanje, protu gradnom obranom, obranom od kiše-protu kišnim folijama, drenažnim sustavima za odvodnju viška vode u tlu, podizanja nasada, provođenja tehnologije u proizvodnji trešanja, zimske i ljetne rezidbe, gnojidbe preko tla kroz sustav za navodnjavanje-fertirigacija i preko lista, zaštite nasada od bolesti i štetnika, tretmana nasada trešanja biljnim hormonima, prorjeđivanja viška plodova trešanja i plasmana plodova trešanja.